Hvem er Nelson Mandela?

Hvem er Nelson Mandela
Hvem er Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela, eller Madiba (f. 18. juli 1918 - d. 5. desember 2013), var en sørafrikansk anti-apartheidaktivist og den første svarte presidenten i Republikken Sør-Afrika. I 1994 ble han valgt til president for første gang i valgene som alle folket deltok på. Administrasjonen fokuserte på spredning av Apartheids arv, forebygging av rasisme, fattigdom og ulikhet. Mandela, som er demokratisk sosialistisk i politisk syn, var partileder for African National Council politiske parti fra 1990 til 1999.

Født som sønn av en stammehøvding i Tembu (Thembu) stammen, som snakker Kosa (Xhosa) -språket, som tilhører Bantu-språkene, studerte Mandela jus ved Fort Hare University og University of Witwatersrand. Mens han bodde i bydelene i Johannesburg, omfavnet han den antikoloniale bevegelsen og sluttet seg til ANC og ble grunnlegger av dette partiets ungdomsgren. Da det nasjonale partiet implementerte apartheid i 1948, skilte det seg ut på ANCs Defiance-kampanje i 1952, og ble følgelig valgt til leder for den transvaalske ANC-grenen på Folkekongressen. Mens han jobbet som advokat ble han arrestert for gjentatte ganger provoserende aktiviteter og traktatforsøk fra 1956 til 1961. Selv om han opprinnelig uttalte at det ville være ikke-voldelige protester, samarbeidet han med det kommunistiske partiet i Sør-Afrika i 1961 for å danne den militante Umkhonto we Sizwe (MK), som senere skulle angripe statlige mål. Han ble arrestert i 1962 og dømt til livsvarig fengsel for konspirasjon og sabotasje for å styrte regjeringen. Mandela sonet sin dom først på Robben Island og senere i Pollsmoor fengsel. I mellomtiden ble det organisert en internasjonal kampanje for hans løslatelse, som skulle godkjennes i 1990, 27 år senere.

Etter at han ble løslatt fra fengselet, skrev Mandela, som ble formann i ANC, sin selvbiografi, og opprettelsen av et valg med president FW de Klerk i 1994, der ANC vant med stort flertall, utløste samtaler for å avslutte Apartheid. Som statsoverhode utarbeidet han en ny grunnlov og opprettet Sannhets- og forsoningskommisjonen for å undersøke tidligere menneskerettighetsbrudd mens han gjennomførte politikk som landreform, fattigdomsreduksjon og helseforbedring. Han fungerte som megler under Lockerbie-katastrofesamtalen mellom Libya og Storbritannia internasjonalt. Han nektet å delta i andre valg og ble erstattet av hans stedfortreder Thabo Mheki. Mandela deltok senere i veldedighetsarbeid som nasjonal leder og slet mer med fattigdom og aids.

Mandela vant internasjonal anerkjennelse for sitt antikoloniale og anti-apartheid syn, og vant over 1993 priser, inkludert Nobels fredspris i 250, presidentens frihetsmedalje og den sovjetiske ordenen Lenin. Han blir sett på som "Nasjonens far" i Sør-Afrika.

Nelson Mandelas fortid og erfaringer har vært gjenstand for mange filmer. Long Walk to Freedom er hans selvbiografiske arbeid, mens Mandela: The Long Road to Freedom er en film fra 2013 basert på denne boken. 

livet 

Mandela ble født 18. juli 1918 i Mvezo, Sør-Afrika. Familien hans er fra Tembu-stammen, som snakker Kosa-språket. Hans far er Gadla Henri Mandela, sjefen for denne stammen. Etter å ha fullført videregående gikk han inn på Fort Heyr University. Han ble involvert i politiske hendelser mens han leste her. Han ble suspendert fra skolen for å være involvert i og organisere en studentboikott. Han forlot Transkei og dro til Transvaal. Han jobbet som politibetjent i gruvene en stund. I mellomtiden fortsatte han sin universitetsutdannelse, som han hadde forlatt halvveis, gjennom fjernundervisning. Han ble uteksaminert fra juridisk avdeling ved Vitvaterstrand universitet i 1942 og begynte å jobbe som advokat. Han mottok tittelen som landets første svarte advokat.

I januar 1962 forlot han landet for å søke støtte. Han reiste Storbritannia og afrikanske land. Det ga våpen- og pengehjelp fra afrikanske og sosialistiske land. Da han kom tilbake til landet ble han og vennene prøvd med påstander om å reise utenlands uten tillatelse, provosere publikum, organisere sabotasje og attentater. Han hevdet at folket ikke er fullstendig representert og ikke trenger å overholde parlamentets lover der de hvite er representert. Han ble dømt til livsvarig fengsel i 1964 av den hvite administrasjonen. Med denne oppførselen ble han symbolet på afrikanske svarte som kjemper mot apartheid.

Nelson Mandela er blitt kalt verdens mest berømte fange. Etter 27 års fengsel på Robben Island (Seal Island) i Sør-Afrika, ble navnet hans hørt på 1980-tallet, da kampen mot rasisme intensiverte over hele verden. Han ble løslatt ubetinget i 1990 av president De Klerk. Han var 71 år da han ble løslatt. Ved siden av sørafrikanske svarte var mange hvite glade for hans løslatelse. Mandelas “Struggle is my life. Jeg vil kjempe for svart uavhengighet resten av livet. " Hans ordtak gjorde ham til et flagg blant folket.

Da han ble løslatt fra fengsel i 1990, jobbet han og grunnla et demokratisk Sør-Afrika. Afrikanere mener at dette ikke kan skje uten Mandela. I dag regnes Mandela som en frihetskjemper. Han har mottatt mer enn 40 priser på 100 år. 10. mai 1994 ble han valgt til Sør-Afrikas første svarte president. I Sør-Afrika var han kjent under kallenavnet Madiba, som de eldste i stammen ga ham.

Mandela ble fjernet fra den amerikanske terroristlisten i 2008. 

Mandela ble lagt inn på sykehus 8. juni 2013 og gikk bort 5. desember 2013.

ekteskap 

Første ekteskap 

Mandela giftet seg sitt første ekteskap med Evelyn Ntoko Mase i 1944, med to gutter kalt Madiba Thembekile (Thembi) (13-1946) og Makgatho Mandela (1969-1950) og to døtre ved navn Makaziwe Mandela (Maki; 2005 og 1947) i deres 1953-årige ekteskap. har vært. Siden deres første datter døde da hun var 9 måneder gammel, ble den andre kalt det samme til hennes minne. Mandela, som ble dømt på Robben Island da hans første sønn Thembi døde i en trafikkulykke i 1969, fikk ikke delta i begravelsen.

Andre ekteskap 

Hans andre kone, Winnie Madikizela-Mandela, tok ledelsen for de svarte etter at Nelson Mandela ble sendt til Robben Island 18 måneder etter fødselen av deres andre datter Zindzisva. Etter at Mandela ble løslatt fra fengsel i 1990, ble hans kone prøvd for kidnapping og drap og resulterte i skilsmisse i 1996.

Deres første datter, Zenani, giftet seg med prinsen av Esvatini, Thumbumuzi Dlamini, og fikk ikke lenger besøke faren i fengsel.

Tredje ekteskap 

Nelson Mandela giftet seg sitt tredje ekteskap med Graça Maçhel på 80-årsdagen. Graça Machel er enke etter tidligere Mosambikks president Samora Machel etter hennes død i en flyulykke i 1986.

mottatt utmerkelser 

I 1992 ble Atatürk International Peace Prize gitt til Nelson Mandela, president for African African Congress. Mandela godtok ikke opprinnelig prisen; imidlertid ombestemte han seg senere og aksepterte prisen. Mandela anførte diskrimineringen av det kurdiske folket som en grunn til ikke å godta prisen. Mandela ble tildelt Lenins fredspris i 1962, Nehru-prisen i 1979, Bruno Kreisky menneskerettighetspris i 1981 og UNESKOs Simon Bolivar-pris i 1983. Han vant Nobels fredspris i 1993 sammen med De Klerk.

Günceleme: 24/04/2022 23:20

Lignende annonser

Vær den første til å kommentere

Legg igjen svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


*