Hva er en kronisk sykdom? Hva er typene kroniske sykdommer?

Hva er kronisk sykdom? Hva er typene kronisk sykdom?
Hva er kronisk sykdom? Hva er typene kronisk sykdom?

Kroniske sykdommer oppstår på grunn av mange faktorer og fortsetter gjennom en persons liv og forårsaker en reduksjon i livskvaliteten. Ved første sykdomsutbrudd kan det være veldig vanskelig å oppdage av personen og helsesystemet, da symptomene ennå ikke har manifestert seg. Medisinske tiltak reagerer ikke på kroniske sykdommer som utvikler seg langsomt over lang tid.Uansett i hvilket kroppssystem den kroniske sykdommen oppstår, oppstår en rekke symptomer og tegn på grunn av manglende evne til organene og vevene i den regionen til å fungere fullt ut. På grunn av sykdomsprosessens lange varighet, blir tilleggssymptomer som smerte, svakhet og humørsykdommer en del av hverdagen til personen. En reduksjon utvikler seg i personens evne til å gjøre forretninger. Derfor vises kroniske sykdommer også som en årsak til tap av arbeidsstyrken.

Kronisk sykdom kan bane vei for dannelse av svulststrukturer på grunn av undertrykkelse av immunsystemets funksjoner i vevet og de omkringliggende områdene.

Den lange varigheten av sykdommene forårsaker psykososiale lidelser hos personen over tid. Tristhet, sinne, hjelpeløshet, tap av selvtillit, angst for å være avhengig av andre og depresjon er psykologiske symptomer som følger med kroniske sykdommer.

Hva er en kronisk sykdom?

Kroniske sykdommer er langvarige sykdommer som har en ventetid på at symptomene og tegnene på sykdommen skal dukke opp, utvikle seg på grunn av mange grunner, og som ikke har noen endelig behandling.

Kroniske sykdommer krever regelmessig legehjelp og begrenser aktivitetene i en persons daglige liv.

Alvorlighetsgraden av symptomene forårsaket av sykdommen er variabel. Selv om sykdommen kan forverres og følge et alvorlig forløp i noen perioder, kan alvorlighetsgraden av sykdommen reduseres, og symptomene på personen kan lindres i noen perioder.

Hva er typene kroniske sykdommer?

Center for Disease Control and Protection (CDC) og Verdens helseorganisasjon (WHO) har evaluert visse sykdommer innenfor definisjonen av kronisk sykdom, den vanligste av disse sykdommene:

 • Hjerte- og karsykdommer
 • Noen typer kreft
 • Type 2 diabetes
 • fedme
 • Leddbetennelse (leddgikt)
 • Kroniske luftveissykdommer (KOLS og astma)

Hjerte- og vaskulære sykdommer

De er kroniske sykdommer som utvikler seg snikende med akkumulering av fettmolekyler i blodet på karene på veggene og utvikler seg generelt når de viser symptomer. Hvis den vaskulære okklusjonsprosessen, kalt aterosklerose, forekommer i karene som mater hjertet, oppstår et hjerteinfarkt i karene som mater hjernen, men det oppstår et hjerneslagbilde.

Antall kardiovaskulære systemrelaterte sykdommer forventes å fordobles i vårt land de neste 10 årene. I tillegg til fysiske tegn og symptomer, er depresjon en veldig vanlig tilstand hos personer med hjertesykdom.

Type 2 diabetes

Diabetes, en kronisk metabolsk sykdom, er en tilstand preget av konstant høyt blodsukker. Årsaken til dette bildet er nedsatt insulinsekresjon fra bukspyttkjertelen og / eller motstand mot insulin i kroppen. Diabetesprevalensen øker med alderen hos både menn og kvinner. Årsaken til dette er skadelige livsstilsendringer som inaktivitet og underernæring.

Diabetes diagnostiseres hvis den målte faste blodsukkerverdien er over 125 mg / dl hos en person som ikke hadde diabetes før.

Type 2-diabetes er den formen som ses hos 90% av individer med all diabetes. Det er motstand som oppstår med redusert respons som celler gir til insulin. I de tidlige stadiene av sykdommen øker mengden insulin som skilles ut for å normalisere det høye blodsukkernivået, mengden insulin som skilles ut avtar gradvis når responsen fortsetter og type 2 diabetes oppstår.

fedme

Forekomsten øker over hele verden, og det er viktig fordi det er en forebyggbar sykdom med livsstilsendringer. I vårt land er fedme vanligst i aldersgruppen 55-64 år.

Hvis kroppsmasseindeksen er over 30 kg / m2, kalles den fedme, og hvis den er over 40 kg / m2, kalles den sykelig fedme. Disse målingene viser at det er mer fett enn normalt i kroppen. Bortsett fra kroppsmasseindeks, kan midjeomkrets og midje-hofteforhold gi informasjon om fordelingen av dette overflødige fettet i kroppen. En midjeomkrets på 102 cm hos menn og over 88 cm hos kvinner er definert som bred. Samtidig er grenseverdiene for midje-til-hofteforholdet oppnådd ved å dele midjeomkretsen med hofteomkretsen 0.95 for menn og 0.88 for kvinner. Mennesker over denne verdien betraktes som risikable når det gjelder diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Fedme blir sett på som en kronisk sykdom som må behandles i dag, da den legger grunnlaget for mange sykdommer relatert til forskjellige kroppssystemer. Muligheten for dødelig sykdom øker hos overvektige mennesker.

Sykdommer som utvikler seg på grunnlag av fedme:

 • Metabolisk syndrom
 • Type 2 diabetes
 • Hjertesvikt
 • Koronararteriesykdommer
 • Søvnapnésyndrom
 • Gastroøsofageal reflukssykdom
 • Hudsykdommer
 • Svekkelse av immunforsvaret
 • Sosial angst og depresjon med psykologisk innflytelse
 • Økt følsomhet for bryst, tykktarm, galleblære, kvinnelige reproduktive organer og prostatakreft
 • Leddgikt i kne- og hofteledd på grunn av økt belastning på leddene og bevegelsesbegrensning

Kroniske luftveissykdommer

Astma og kronisk obstruktiv lungesykdom, som er sykdommer som hindrer luftveiene, rammer millioner av mennesker over hele verden. Selv om årsakene og symptomene på disse to sykdommene er forskjellige fra hverandre, har de også fellestrekk som kronisk forløp og forårsaker betennelse i luftveiene.

Astma er forårsaket av overdreven respons av luftveiene på forskjellige faktorer. Som et resultat av denne overdreven responsen, hvesing, tetthet i brystet, hoste og følelsen av sult etter luft forekommer spesielt om natten og tidlig om morgenen.

Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er den fjerde største dødsårsaken i verden. Luftstrømmen i luftveiene er begrenset etter strukturelle endringer og innsnevring i de små luftveiene.

Som et resultat av disse sykdommene svekkes forsvaret av lungene mot sykdomsfremkallende mikroorganismer. Risikoen for dødelig forløp av luftveissykdommer som lungebetennelse øker.

Ved kroniske luftveissykdommer påvirkes hjernefunksjonene på grunn av reduksjon i mengden oksygen i blodet, angst og frykt oppstår.

Kronisk leddbetennelse (leddgikt)

Leddgikt er en betennelsestilstand ledsaget av hevelse og ømhet i en eller flere ledd. De viktigste klagene det forårsaker er leddsmerter og bevegelsesbegrensning, som blir verre med alderen. Blant de vanligste kroniske leddbetennelsene er revmatoid artritt, kjent som slitasjegikt, forkalkning og revmatisme, de to første stedene.

Ved slitasjegikt oppstår skader i bruskstrukturen i leddene som følge av overdreven bruk. Etter denne skaden er bevegelsen av leddene begrenset. På grunn av tap av smøreevne begynner leddbenene å gni mot hverandre, og dette forårsaker ødeleggelse av bein.

Revmatoid artritt, derimot, definerer kampen som immunceller, som er grunnlaget for kroppsforsvar, fører mot ens egen ledd. Betennelse som begynner mellom leddvæsken og brusk kan involvere alle leddstrukturer over tid.

Armin

Rail Industry Show 2020

sohbet

Vær den første til å kommentere

Yorumlar