Ikke gå glipp av vanlige kontroller av lungeknuter

ikke gå glipp av regelmessige kontroller av lungeknuter
ikke gå glipp av regelmessige kontroller av lungeknuter

Asymptomatiske lungeknuter oppdages vanligvis forresten etter røntgenbilder av brystet eller computertomografi. Disse knuter, som for det meste kan være godartede, er mer vanlige enn forventet. Det er av stor betydning å diagnostisere lungeknuter med kreftrisiko så tidlig som mulig og utføre nødvendig oppfølging. Professor fra Memorial Şişli Hospital Lung Nodule Center. Dr. Mustafa Yaman ga viktig informasjon om lungeknuter.

En knute er en unormal, unormalt utseende vevsvekst. Lungeknuter er definert som unormale vevsvekster i lungen med en diameter på 1-30 millimeter. Takket være utviklingen av teknologi og bildesystemer, kan tilstedeværelsen av knuter bli funnet som et resultat av screeningstester for lungekreft eller en annen sykdom. Knuter over 1 centimeter kan detekteres på brystradiografi, og knuter under 1 centimeter kan detekteres på computertomografi. En pasient som er funnet å ha en knute i lungene i radiologirapporten, kan få panikk. Det som må gjøres er å konsultere en spesialist umiddelbart. I tillegg undersøkes risikogruppen for knuten og nødvendig oppfølgingsplanlegging foretas.

Tidligere infeksjoner er blant årsakene

Pasientens detaljerte medisinske historie er viktig for diagnosen knuter i lungene. Smittsomme sykdommer forårsaket av bakterier, sopp eller parasitter kan forårsake lungeknuter. Smittsomme sykdommer er også vanlige i landet vårt. Tuberkulose kan også ofte forårsake knuter og vevsforstyrrelser i lungene. Det er også viktig å vite om personen røyker. Det er kjent at ondartet lungeknute er forbundet med tobakkforbruk. For å bestemme den nøyaktige plasseringen og de eksakte egenskapene til knuten, bør den undersøkes med forskjellige bildeteknikker. Formen og størrelsen på knuten er viktig for å skille mellom en godartet og muligens ondartet knute. En biopsi blir også noen ganger gjort for å analysere vevet for å bestemme den eksakte årsaken til knuten i lungene.

Ikke alle knuter i lungen er kreft, men ...

En eller flere knuter kan sees i lungene. Det kan også være knuter i utseende som kalles malt glass. Ikke alle knuter som ses i lungen er kreft, men å fange en knute med høy risiko for kreft på et tidlig stadium er av stor betydning for behandlingen av lungekreft. Jo tidligere knuten oppdages, jo høyere suksessrate er behandlingen.

Regelmessig oppfølging av lungeknuter er svært viktig.

Det er tre typer risikogrupper i lungeknuter som lave og høye. Hvis personen er i lavrisikogruppen, bør de holdes under oppfølging. Oppfølgingsperioden til en knute, spesielt en knute med et glass i utseende, tar opptil 3 år, selv i lavrisikogruppen. Disse oppfølgingene bør utføres under kontroll av erfarne spesialister, ved bruk av avanserte radiologiske bildesystemer, uten å forårsake panikk og frykt, og uten unødvendige inngrep.

Røyking øker risikoen for kreft

Faktorer som røyking, alder og kjønn kan også øke risikoen for kreft. Hvis personen er over 55 år og røyker 1 pakke sigaretter om dagen, hvis det ikke er noe forkalkningsfunn i knuten sett hos pasienten, hvis knuten er nær brystveggen og formen er innrykket, er den i høyrisikogruppe. Denne risikoen øker etter hvert som forbruket av sigaretter og alderen øker. Andre viktige kriterier er familiehistorie av lungekreft, tilstedeværelse av emfysem, grad av hardhet i knuten, størrelse på knuten og noen radiologiske trekk. Jo tidligere høyrisiko lungeknuter blir oppdaget, jo større er sjansen for behandling.

Kreft kan oppdages på et tidlig stadium med flytende biopsi

Størrelsen på lungeknuter gir også informasjon om knuter. Når det oppdages en knute under 6 millimeter, er det tilstrekkelig å følge opp med computertomografi en gang i året. Lungeknuten er mellom 6 og 8 millimeter, og i høyrisikogruppen blir det fulgt hver tredje måned. Knuter større enn 3 millimeter og i høyrisikogruppen krever PET-CT-undersøkelse for å stille en fullstendig diagnose. Ifølge resultatet av PET-CT, om knuten er lungekreft eller ikke, kan biopsi utføres om nødvendig. Om nødvendig kan også flytende biopsi utføres. Flytende biopsiresultater, som har blitt påbegynt med utvikling av teknologi, kan gi nøyaktige resultater nær sikkerhet. Flytende biopsi; Det er en test som er utført for å oppdage tumorceller i kroppen eller cellefragmenter som er brutt av dem, samt DNA og RNA i blodet. Det krever ikke kirurgisk inngrep. Prosedyren utføres bare med 8 ml blod tatt fra armen.

Rail Industry Show Armin sohbet

Vær den første til å kommentere

Yorumlar