Den viktigste årsaken til hode- og nakkekreft

Den viktigste årsaken til hode- og nakkekreft
Den viktigste årsaken til hode- og nakkekreft
Abonner  


Kreft i hode- og nakkeområdet utgjør 10% av alle kreftformer, en av dagens vanlige sykdommer. Kreft i hode og nakke, hvorav de viktigste årsakene er røyking og HPV (humant papillomavirus); Det forekommer i nesen, munnen, munnhulen, leppene, svelget, adenoid, strupehodet, skjoldbruskkjertelen, biskjoldbruskkjertelen, spyttkjertelen og spiserøret. Mens røykrelaterte hode- og nakkekreft oppstår i senere aldre, kan HPV-virus forårsake denne sykdommen i tidligere aldre. Det er viktig å holde seg borte fra røyking ved å få HPV-vaksine i barndommen for å forhindre hode- og nakkekreft, noe som kan forårsake livstruende hvis det ikke behandles. Tidlig diagnose øker behandlingens komfort ved å forhindre spredning av kreft i hode og nakke til andre deler av kroppen. Førsteamanuensis fra Memorial Şişli sykehus, avdeling for øre- og halsesykdommer. Dr. Selçuk Güneş ga informasjon om moderne diagnoser og behandlingsmetoder ved kreft i hode og nakke.

550 XNUMX mennesker i året får kreft i hode og nakke

Over hele verden får hvert år 550 5 mennesker diagnosen kreft i hode og nakke. Den viktigste årsaken til hode- og nakkekreft er røyking. Røykere har en 25-XNUMX ganger høyere risiko for kreft i hode og nakke enn ikke-røykere. I tillegg utgjør Epstein-Barr-virus (EBV) og humant papillomavirus (HPV) en viktig risikofaktor ved kreft i hode og nakke.

HPV forårsaker tidlig kreft i hode og nakke

Genetiske faktorer og alkoholbruk øker også risikoen for kreft i hode og nakke. Hodekreftstyper, som har en kompleks utviklingsprosess, er som følger:

 • kreft i nesen
 • munnkreft
 • Intraoral kreft
 • leppekreft
 • svelgkreft
 • Kreft i nesen
 • strupekreft
 • kreft i skjoldbruskkjertelen
 • Biskjoldbruskkjertelkreft
 • spyttkjertelkreft
 • Spiserørskreft

Ikke undervurder stemmeendringer og nesestopp

De første symptomene på hode- og nakkekreft varierer avhengig av plasseringen av svulsten. For eksempel er det første tegn på en svulst som utvikler seg i strupehodet vanligvis en endring i stemmen. Stemmeendringer som varer mer enn to uker, nesestopp, problemer med å svelge fast føde, sår i munnen, smertefrie hevelser i kinnet eller halsen kan være symptomer på kreft i hode og nakke. Personer som opplever disse symptomene, spesielt de som røyker, bør oppsøke en otolaryngolog, som er ekspert på området, uten å kaste bort tid. En detaljert fysisk undersøkelse av legen, datastyrt tomografi (CT), magnetisk resonansavbildning (MR) og avbildningsmetoder som positronemisjonstomografi (PET-CT) kan brukes til å diagnostisere pasienten.

Tidlig diagnose øker behandlingskomforten og suksessen

Kreft i hode og nakke kan behandles vellykket i nesten 90% av tilfellene med tidlig diagnose. Pasientens komfort påvirkes mindre av metodene som brukes under behandling av kreftsvulsten som ble diagnostisert tidlig. Med disse metodene er det mulig å planlegge behandlingen på en måte som vil forstyrre funksjonene minst. I tillegg blir mange forhold knyttet til pasienten tatt i betraktning ved valg av behandlingsmetode. Tatt i betraktning faktorer som pasientens tilleggssykdommer, alder, funksjonsevne, mental kapasitet og motivasjon, kan den mest hensiktsmessige behandlingen for stadium av hode- og nakkekreft utføres vellykket med et tverrfaglig teamarbeid.

Moderne operasjoner er i forkant

I behandlingsalternativene for kreft i hode og nakke kan bare kirurgi og kun strålebehandling brukes, samt kombinerte behandlinger bestående av kirurgi, strålebehandling og cellegift i avanserte svulster. Immunterapi, som har blitt utviklet de siste årene, har også begynt å bli brukt som en lovende metode for behandling av kreft i hode og nakke. Kirurgisk behandling er et viktig behandlingsalternativ i nesten alle stadier av kreft i hode og nakke. Det viktige her er å informere pasienten veldig godt og å bruke riktig behandling på riktig pasient av eksperter. På denne måten kan muligheten for unødvendig tap av funksjon til pasienten minimeres.

Funksjonelle tap kan minimeres ved vevsoverføring.

Vevsoverføringer kan utføres for å minimere tap av funksjon som kan oppstå i den foretrukne kirurgiske metoden ved behandling av kreft i hode og nakke. Tap av funksjon minimeres ved overføringer fra nærområder og overføringer fra fjerne deler av kroppen. I de siste årene har 3D -teknologi, som også har gått inn på medisinområdet som en stor teknologisk utvikling, banet vei for produksjon av personlig rekonstruksjonsmateriale som kan brukes til gjenoppbyggingsformål. I tillegg, takket være laserteknologi, kan spesielt strupeoperasjoner utføres gjennom munnen og tap av funksjon kan minimeres.

Rail Industry Show Armin sohbet

Vær den første til å kommentere

Yorumlar