Eastern Anatolia Observatory klar til å bli den største i Europa

Nedtelling til Europas største observatorium
Nedtelling til Europas største observatorium
Abonner  


Speilet som skal installeres i Eastern Anatolia Observatory (DAG), et av de viktigste prosjektene utført av Tyrkia innen astronomi, ble brakt til Tyrkia. Med sitt teleskop med en speildiameter på 4 meter vil Eastern Anatolia Observatory bli det største astronomiobservatoriet i Europa. Når DAG-prosjektet er fullført, vil det få bilder av høyere kvalitet fra Hubble-romteleskopet. Med utstyret og teknologien vil det være «Tyrkias mest følsomme øre i verden».

Eastern Anatolia Observatory, som ble etablert i en høyde av 3170 meter, vil ta tittelen som det tredje observatoriet som er etablert i verdens høyeste høyde. Siden det ikke er noe annet teleskop av denne størrelsen på stedet, vil DAG fylle lengdegradsgapet på den nordlige halvkule med denne funksjonen.

VI venter utålmodig på det første lyset

Den tyrkiske romfartsorganisasjonen (TUA) president Serdar Hüseyin Yıldırım sa i sitt innlegg på sosiale medier: "Speilet på 4 m diameter på DAG-teleskopet vårt ankom Erzurum etter polerings- og belegningsprosesser. Hvis værforholdene tillater det, vil den bli fraktet til sin endelige plassering i 3170m høyde i dag. Vi gleder oss til den dagen det får det første lyset!» kom med uttalelser.

4 METER I DIAMETER

Atatürk University Astrophysics Research and Application Center (ATASAM) Direktør og DAG-prosjektkoordinator Prof. Dr. Cahit Yeşilyaprak opplyste også at de fraktet 4-metersspeilet som skulle installeres i DAG med presisjon, og bemerket at speilet ble brakt av et lastefly som lettet fra Russland etter noen tester.

TYRKISKE INGENIØRER I AKSJON

Alle optiske design av Eastern Anatolia Observatory-teleskopet ble laget av ingeniører i Tyrkia. Adaptiv optikk er også inkludert i den optiske teknologien til teleskopet. På denne måten kan det gjøres observasjoner som om det ikke er atmosfære i DAG. DAG vil fokusere på infrarøde bølgelengder samt synlig lys. Dermed vil Tyrkia få sjansen til å observere infrarødt for første gang.

DEN STØRSTE SPEILBEHANDLINGSENHETEN

Den største speilbeleggenheten i Europa vil bli satt opp for overmaling innen DAG. Når speilbelegget slites av, vil speilet fjernes og bare føres gjennom en spesiell kanal for å nå dette speilbeleggsystemet. Det finnes ingen lignende design i verden.

DAGs vitenskapelige mål inkluderer stjernedannelse, studier av små kropper i solsystemet, galaksestudier, kosmologistudier og planetariske studier.

Vær den første til å kommentere

Yorumlar