Hva er årsaker til fedme og kirurgiske fedmebehandlinger?

Hva er årsaker til fedme og kirurgiske fedmebehandlinger?
Hva er årsaker til fedme og kirurgiske fedmebehandlinger?
Abonner  


Spesialist for fedme og metabolsk kirurgi Op. Dr. Elnur Huseynov ga viktig informasjon om emnet. Overvekt er en kronisk sykdom som oppstår som følge av overdreven opphopning av fett i kroppen. Fedme er ikke bare en kosmetisk lidelse. Hjertesykdom er en medisinsk tilstand som øker risikoen for andre sykdommer og helseproblemer, som diabetes, høyt blodtrykk og visse kreftformer. Det er mange grunner til at noen mennesker har problemer med å gå ned i vekt. Fedme er ofte et resultat av arvelige, fysiologiske og miljømessige faktorer kombinert med kosthold, fysisk aktivitet og treningsmuligheter. Den gode nyheten er at selv et lite vekttap kan forbedre eller forebygge fedme-relaterte helseproblemer. Et sunnere kosthold, økt fysisk aktivitet og atferdsendringer kan hjelpe deg å gå ned i vekt.

Hvordan diagnostiserer vi fedme?

Fedme er diagnostisert med BMI (Body Mass Index). Beregning: Det beregnes som pasientens vekt delt på kvadratmeteren av høyden.

Årsaker til fedme;

Selv om det er genetiske, atferdsmessige, metabolske og hormonelle effekter på kroppsvekten, oppstår fedme når du inntar flere kalorier enn du forbrenner gjennom vanlige daglige aktiviteter og trening. Kroppen din lagrer disse overflødige kaloriene som fett. De flestes dietter er svært kaloririke (hurtigmat og høykaloridrikker). Personer med fedme kan spise flere kalorier før de føler seg mette, føle seg sultne raskere eller spise mer på grunn av stress eller angst.

Selv daglige aktiviteter bruker færre kalorier, takket være bekvemmeligheter som fjernkontroller, rulletrapper, netthandel og gjennomgangsbanker.

Hva er helsetruslene ved fedme? Kan det føre til plutselig død?

Økt sukker, kolesterol og andre stoffer i blodet kan falle ut i venene og forårsake alvorlig åreforkalkning i hjertet vårt, som kan forårsake plutselig død.

Når bør lege konsulteres?

Hvis du er bekymret for vekten din eller vektrelaterte helseproblemer, spør legen din om fedmebehandling. Du og legen din kan vurdere helserisikoen din og diskutere alternativene dine for vekttap.

Hva er kirurgiske fedmebehandlinger?

Det er 3 typer kirurgi innen fedmekirurgi: volumbegrensende (restriktiv), malabsorptiv, blandet (volumbegrensende og absorpsjonshemmende).

Ermegatrektomi (tubulær mage)

I dag er Sleeve Gastrectomy gullstandarden i vårt land og over hele verden og er den mest foretrukne metoden. Den mest hensiktsmessige metoden for pasienten bestemmes imidlertid av operasjonen Hos en normal person er magevolumet rundt 1-1.5 L. Ved gastric sleeve-operasjon fjernes en stor del av magesekken (80-90%) og ca. 150-200 ml magevolum er igjen. På denne måten begrenses matinntaket, og produksjonen av sulthormon (Ghrelin) reduseres og metthetsfølelsen gis i lang tid.

Roux-en-Y Gastric Bypass

Det er en blandet fedmekirurgi som består i å redusere magevolumet og omgå en del av tynntarmen. Ved å omgå tynntarmen reduseres absorpsjonsoverflaten til næringsstoffene, og også ved å redusere magevolumet oppnås en nedgang i appetitten og en nedgang i matinntaket, og dermed oppstår vekttap.

Mini Gastric Bypass

Mini gastrisk bypass, lik Roux-en-Y gastrisk bypass, er en type kirurgi som er både volumreduserende og malabsorberende. Derfor er dens mekanisme å redusere matinntaket og redusere absorpsjonen av konsumerte næringsstoffer. I motsetning til Roux-en-Y gastrisk byass, opprettes et enkelt anastomose (sammenføyningspunkt) mellom magen og tarmen i mini gastrisk bypass.

Hvilke pasienter brukes kirurgiske metoder på?

Den kan brukes på de med en BMI-verdi over 35 kg/m2 og de med komorbiditeter.

Hvor mye vekt går man ned i gjennomsnitt med disse metodene?

Selv om det varierer avhengig av type kirurgisk metode, går mer enn 10 % av kroppsvekten (gjennomsnittlig 14-16 kg) tapt den første måneden. I løpet av 6 måneder - 1 år når pasientene generelt sin idealvekt.

Vær den første til å kommentere

Yorumlar