Hva er kjerneinflasjon? Hva er kjerneinflasjonsindikatorer?,

Hva er kjerneinflasjon? Hva er kjerneinflasjonsindikatorer?,
Hva er kjerneinflasjon? Hva er kjerneinflasjonsindikatorer?,
Abonner  


Inflasjonsbegrepet, som kan defineres som prisøkningen på varer og tjenester, uttrykker økningstakten ikke bare for en bestemt vare og tjeneste, men også i det generelle prisnivået i landet. For eksempel indikerer 20 % årlig konsumprisvekst at det generelle nivået på konsumprisene har økt med 20 % sammenlignet med året før. Det indikerer med andre ord at en kurv med varer og tjenester kjøpt for 100 TL året før økte til 120 TL i år.

Høy inflasjon betyr at kjøpekraften synker. Imidlertid lav inflasjon; Det betyr ikke at prisene faller, kjøpekraften øker og inntektene øker. Det betyr at prisene har økt mindre enn forrige periode. Negativ inflasjon (deflasjon) indikerer at prisene har gått ned sammenlignet med forrige periode. Inflasjon har forskjellige indikatorer som inkluderer forskjellige elementer. Det er her begrepet kjerneinflasjon dukker opp.

Om konseptet kjerneinflasjon

Sentralbanken er ansvarlig for å opprettholde prisstabiliteten i landet og implementerer ulike pengepolitikker for å oppfylle sine plikter. Sentralbanker må være i stand til å følge prisutviklingen nøye for å kunne implementere riktig pengepolitikk. Generelt baserer sentralbanker sin pengepolitikk på konsumprisindeksen (KPI). KPI har som mål å måle endringene i sluttprisen på tjenester eller varer som selges til forbrukeren. Disse varene eller tjenestene brukes i beregningen av indeksen i forhold til andelen av husholdningenes utgifter. Men KPI ved å bestemme pengepolitikken; Den er fortsatt utilstrekkelig på grunn av midlertidige effekter som sektorsjokk, internasjonal utvikling, prisbevegelser på landbruksprodukter forårsaket av klima og offentlig baserte prisendringer.

Kjerneinflasjon, som ekskluderer midlertidige prissjokk og reflekterer hovedtrenden til et lands prisbevegelser, begynte å bli beregnet for å kompensere for underskuddet i KPI, som også aksepteres som overordnet inflasjon. Kjerneinflasjonsrater, først foreslått av den tyske økonomen Otto Eckstein, er en viktig veiledning som kan gjøre sentralbanker i stand til å ta riktige beslutninger om inflasjonstrender.

Hva er kjerneinflasjon?

Kjerneinflasjon, som hjelper sentralbanker med å evaluere de vedvarende trendene i KPI-indeksen som brukes til å bestemme pengepolitikken deres, er økningen i prisene på varer og tjenester, der effekten av pengepolitikken er begrenset og elementer som mat og energi , som er definert som ute av kontroll, er ekskludert. Med andre ord, inflasjonsraten oppnådd ved å trekke elementer som mat og energi, som ikke er under direkte kontroll av sentralbanken, fra overskriftsinflasjonen kalles kjerneinflasjon. Matvarer brukt i overskriftsinflasjonsberegningen; kan oppleve prissvingninger gjennom året på grunn av sesongmessige forskjeller og værforhold. I tillegg kan varer som bensin, naturgass, alkohol og tobakksprodukter prises annerledes av myndighetene, uavhengig av tilbud og etterspørsel.

Hva er kjerneinflasjonsindikatorer?

Kjerneinflasjonsindikatorer er definert som Special Comprehensive CPI Indicators. Kjerneinflasjonsindikatorene og deres omfang publisert av det tyrkiske statistiske instituttet i Tyrkia er som følger:

  • Gruppe A: KPI eksklusive sesongvarer
  • Gruppe B: KPI unntatt ubearbeidede matvarer, energi, alkoholholdige drikkevarer og tobakk og gull Gruppe: KPI unntatt energi, matvarer og alkoholfrie drikkevarer, alkoholholdige drikkevarer, tobakksprodukter og gull
  • Gruppe D: KPI unntatt ubearbeidet mat, alkoholholdige drikkevarer og tobakksprodukter
  • E-gruppe: KPI eksklusive alkoholholdige drikkevarer og tobakk
  • Gruppe F: KPI eksklusive administrerte priser

Vær den første til å kommentere

Yorumlar