CLECAT krever rettferdig konkurranse og like vilkår i forsyningskjeden for maritim logistikk

CLECAT krever rettferdig konkurranse og like vilkår i forsyningskjeden for maritim logistikk
CLECAT krever rettferdig konkurranse og like vilkår i forsyningskjeden for maritim logistikk

Noen redere har annonsert at de vil slutte å tilby tjenester til speditører med navngitt konto fra 1. januar 2022. Med denne beslutningen, som har sluttet å betjene deler av kundebasen, har den som mål å forhindre at logistikktjenesteleverandører møter deres behov i forsyningskjeden med speditører, og å gjøre forretninger direkte med enkelte redere.

Selv om beslutningen til disse rederiene om å tilby integrerte tjenester til ekte avsendere ikke er ny, er deres kommersielle beslutning et klart skritt fremover for speditører. Fraktarrangører har reelle bekymringer for at de ikke vil finne plass til lasten sin med mindre de går inn i det mindre gunstige spotmarkedet. Disse rederne avviser ikke bare kontrakter fra speditører; de tar også skritt for å gjøre forretninger med kunder til speditører som de sluttet å samarbeide med.

I en kommentar til denne utviklingen sa CLECATs administrerende direktør Nicolette van der Jagt: "Vi undersøker om dette diskriminerende initiativet er i samsvar med EUs konkurranselovgivning. Redere og speditører opererer ikke på like vilkår innenfor rammen av Consoria Group Exemption Regulation (CBER), som er en del av en skipsdelingsavtale, som gir redere mulighet til å dele et bredt spekter av informasjon. Noe av denne informasjonen er kommersielt sensitiv informasjon. Vi har bedt om å raskt erstatte CBER med mer moderne verktøy for å løse konkurranseproblemer. Kommisjonen har så langt unnlatt å vurdere graden av digitalisering av transportører, inkludert utveksling av informasjon mellom transportører og innenfor vertikalt integrerte rederier. Den økende utbredelsen av logistikkløsninger som tilbys av transportører med tilgang til digitale informasjonsverktøy og plattformer, ugyldiggjør eksisterende konsepter som brukes av europeiske konkurransemyndigheter.

Van der Jagt fortsatte: «Denne situasjonen må evalueres i lys av skaden påført mange interessenter i løpet av de siste to årene, da stabiliteten og påliteligheten til transporttjenestene har vært mest rystet, fraktprisene fortsetter å stige og til og med når en all- høy tid. Det er prisverdig at speditører og NVOCC-er, som fungerer som kontraktstransportører som leverer verdiøkende tjenester til kunder fra dør til dør, fortsetter å handle med optimale løsninger for forsendelse av varer. Dette oppnås best ved konkurranse i markedet. I dag har NVOCC få alternativer igjen for fraktdelen av sine tjenester, ettersom trepartsalliansens oligopol kontrollerer de viktigste handelsrutene i markedet.

Ettersom redere streber etter å være integratorer av containerlogistikk, advarer vi om at vi kan møte uventede konsekvenser i et marked der flere aktører administrerer komplette forsyningskjeder. Den nåværende krisen har vist oss at priser og troverdighet kan rokkes hvis kontrollen bare er i hendene på noen få aktører i markedet. Dette bør tjene som en advarsel til EU-kommisjonen, som så langt bare har lagt til rette for transportørers strategiske valg for vertikal integrasjon og koordinering av transportører.

I dag står sluttkunder – nemlig europeiske forbrukere – også overfor denne situasjonen, ettersom den enestående økningen i kostnadene for transportvarer og forsinkelser i containerlevering skaper alvorlige problemer for europeiske importører og eksportører. I mellomtiden har transportører tjent milliarder i overskudd ved å dra nytte av den valgfrie, vertikalt integrerte statlige bistanden og skattemulighetene som tilbys under pandemien. CLECAT gjentar at speditører ikke lenger konkurrerer i rettferdig konkurranse med transportører. Vi anbefaler at EU-kommisjonen rebalanserer revisjonskontoen sin og stopper spesielle regimer for transportører som skaper markedsvridninger i shippingindustrien.»

Lignende annonser

Vær den første til å kommentere

Yorumlar