TCA-rapport: '8 milliarder dollar' tap i 37.5 prosjekter bygget med BOT-modellen

TCA Rapporter milliarder dollar i tap i prosjektet laget med YID-modellen
TCA-rapporten "8 milliarder dollar" tap i 37.5 prosjekter laget med BOT-modellen

De totale kostnadene for 4 motorveier, en tunnel og 3 broer bygget med Build-Operate-Transfer-modellen (BOT) var 22 milliarder 215 millioner 713 tusen dollar. Inntil de samme prosjektene er overført til offentligheten, ble det gitt en overgangsgaranti på 59 milliarder 747 millioner 817 tusen dollar. Dermed vil det komme 22.2 milliarder dollar mer penger ut av statskassen til 8 prosjekter som vil koste 37.5 milliarder dollar med statlige ressurser.

SözcüI følge Emin Özgönüls rapport fra Tyrkia sa Deniz Yavuzyılmaz, CHP Zonguldak-nestleder og et medlem av GNAT KİT-kommisjonen, "Funnene i TCA-rapportene viste at 8 prosjekter var 169 prosent og 2.69 ganger dyrere. Med disse pengene, i stedet for 8, ville det bygges totalt 24 motorveier, broer og tunneler. Dessuten er staten i disse prosjektene garantist for lånene entreprenøren får fra utlandet.»

Hva er Build-Operate-Transfer (BOT)-modellen?

«Hvis antall kjøretøy under garanti ikke stemmer overens i prosjektene med pass garantert av BOT-modellen, betaler statskassen differansen. Sjåfører av passerende kjøretøy betaler direkte til kassereren til driftsselskapet."

1- 1915 Çanakkale-broen
Kostnaden for Çanakkale-Malkara-motorveien, inkludert Çanakkale-broen fra 1915, er 3 milliarder 159 millioner 721 tusen 36 euro. I prosjektet, hvis drift vil bli overført til staten i 2034, ble det gitt en daglig garanti på 45 tusen kjøretøyer som krysser broen.

2- Menemen-Aliağa-Çandarlı motorvei
En daglig overføring av 2030 tusen kjøretøyer til Menemen-Aliağa-Çandarlı-motorveien med en kostnad på 445 millioner 521 tusen 627 euro, som er planlagt offentliggjort i 35, og en total inntektsgaranti på 541 millioner 301 tusen euro.

3- Ankara-Niğde motorvei
Ankara-Niğde-motorveien, med en total lengde på 351 kilometer med tilknytningsveier, vil bli overført til publikum i 2035. Det er fortsatt mangler i prosjektet, som koster 1 milliard 462 millioner 628 tusen 902 euro.

4- Eurasia-tunnelen
Eurasia-tunnelen i Istanbul vil bli offentlig i 2042. Den daglige kjøretøypassgarantien gitt til prosjektet, som har en kostnad på 1 milliard 239 millioner 863 tusen dollar, er 68 tusen og dette tallet øker hvert år, selv om dette ikke holder.

5- Osmangazi-broen og Gebze-Orhangazi-Izmir-motorveien
Osmangazi Bridge og Gebze-Orhangazi-İzmir Highway vil bli overført til publikum i 2036. I prosjektet, som har en kostnad på 6 milliarder 312 millioner 392 tusen 47 dollar, holder ikke antall garantier for både broen og motorveien.

6- Yavuz Sultan Selim-broen og Odayeri-Paşaköy-motorveien
Yavuz Sultan Selim Bridge og Odayeri-Paşaköy Highway-prosjektet har en kostnad på 3 milliarder 456 millioner 244 tusen 239 dollar. Garantien for passasje over brua er 49 millioner per år, men selv halvparten av dette kan ikke nås.

7- North Marmara Highway Kınalı-Odayeri delen
Kostnaden for Kınalı-Odayeri-delen av Northern Marmara Highway er 2 milliarder 72 millioner 257 tusen 9 dollar. Lengden på prosjektet, som planlegges overført til allmennheten i 2030, når 80 kilometer, inkludert tilknytningsveiene. I prosjektet, hvis driftsperiode er økt fra 4 år 9 måneder til 12 år 4 måneder, er det ingen garantier.

8- Northern Marmara Highway Kurtköy-Akyazı delen
Driften av Kurtköy-Akyazı-delen av Northern Marmara Highway vil gå over til staten i 2029. Bilpassgarantinummeret til prosjektet, som kostet 3 milliarder 661 millioner 656 tusen 404 dollar, ble økt til fordel for operatørselskapet.

Lignende annonser

Vær den første til å kommentere

Yorumlar