En unik artefakt av Tasmanske aboriginer vender tilbake til Australia etter 230 år

En unik artefakt av Tasmanske aboriginer fryser til Australia år senere
En unik artefakt av Tasmanske aboriginer vender tilbake til Australia etter 230 år

Etter å ha tilbrakt 230 år i utlandet, vender en unik algevannbærer ved navn rikawa av Palawa-stammen i Tasmania tilbake til Australia. Rikawa ble sett på Musée du quai Branly-Jacques Chirac i Paris i 2019, og er nå utstilt som en del av et toårig lån av maleriet på Museum and Art Gallery of Tasmanias (TMAG) nye utstilling, taipani milaythina-tu .

Rikawa ble laget av oksemose, trespyd og plantefibre på slutten av 18-tallet. Disse skipene tjente til å lagre og transportere vann, en livgivende ressurs for innbyggerne i Palawa. Denne gjenstanden ble funnet nær Recherche-bukten i 1792 av Bruni d'Entrecasteauxs ekspedisjonsgruppe. Registreringer av dens eksistens i en privat samling stammer fra 1820-tallet, da den ble avbildet i en katalog. Rikawa kom senere inn i de franske offentlige samlingene, utstilt i Louvre og andre museumssamlinger i Paris gjennom årene, men beskrivelsen når det gjelder materiale og opprinnelsesland er usikker.

Det er en av de to historiske rikavene hvis eksistens er bevist. Sistnevnte ble funnet rundt 1850 og ble deretter vist på Greater London Exhibition i 1851 før den ble donert til British Museum sammen med andre Tasmanian Aboriginal-gjenstander. Den er nå en del av utstillingen på TMAG.

I 2019 ble Paris rikawa gjenoppdaget og vist på Musée du quai Branly som en del av Jacques Chiracs afrikanske samling. Dr. Gaye Sculthorpe, en representant for Palawa-stammen og en erfaren museumskurator som jobber ved British Museum og forsker på familiens historie, kom over tegningen hennes fra 1890-tallet mens den var utstilt på Louvre-museet i Paris.

Dr. Gaye Sculthorpe, professor i kulturarv og museumsstudier ved Deakin University, sa: "Det er en av de viktigste aboriginske gjenstandene i museumssamlinger, og det er utrolig viktig for Palawa-folket å se det tilbake i landet sitt. Gratulerer til alle som har bidratt og fortjent det."

Skal hjem til Lutruwita/Tasmania

Som en stolt sponsor av utstillingen på TMAG, transporterte Emirates den sjeldne og dyrebare rikawaen under omsorg og tilsyn av kuratorene ved Musée du quai Branly-Jacques Chirac. Rikawa ble sjekket inn på Charles de Gaulle flyplass i Paris, og stoppet deretter på Dubai internasjonale lufthavn før han dro til Melbourne, Australia. Han fortsatte reisen til Hobart flyplass på en codeshare-flyvning med Qantas.

Før flyturen fra Paris ble Rikawas tilstand skikkelig sjekket og deretter pakket inn i en luftkondisjonert koffert spesialdesignet for reisen. Kuratorer som følger med Rikawa kan utføre kontroller under hele flyturen og ved grensene for å forsikre seg om at det er helt trygt. Under hele turen var kuratorene i direkte kontakt med Emirates kabinpersonale for å overvåke den jevne fremdriften av Rikawas reise. Ved ankomst til Tasmania ble gjenstanden igjen utsatt for en detaljert tilstandssjekk og bekreftet ingen skade, og deretter plassert i en spesialdesignet, luftkondisjonert montre.

Stéphanie Leclerc-Caffarel, Pacific Collections-kurator ved Musée du quai Branly-Jacques Chirac som ledsager Rikawa, sa: «Det er utrolig å tenke på at for 230 år siden undersøkte et fransk ekspedisjonsteam disse kystene og fraktet rikawaen. krysser flere hav til Frankrike. Vi står nå på samme sted som en del av hjemkomsten hans århundrer senere. Denne sjeldne vannbæreren er en nasjonalskatt i Frankrike og en kulturskatt for det Tasmanske folket. Det er flott at dette lille kunstverket har brakt så mange mennesker fra hele verden sammen på et så avsidesliggende sted som Tasmania.»

Reiser med Emirates

Emirates har lang erfaring med å transportere verdifulle og sjeldne gjenstander, inkludert prestisjetunge sportstrofeer som FA-cupen, Web Ellis Cup, ICC Cricket World Cup og andre historiske gjenstander som det transporterer rundt i verden.

"Vi er veldig beæret over å kunne ta del i transporten av denne unike gjenstanden fra Tasmansk aboriginsk historie og trygt transportere den fra den ene enden av verden til den andre og returnere denne unike vannbæreren til sine opprinnelige eiere. "Vi vil fortsette å gjøre vårt beste for å koble australiere rundt om i verden gjennom steder, mennesker eller kulturelle gjenstander som betyr så mye for dem," sa Barry Brown, Emirates visepresident Australasia.

Emirates har flydd til Australia siden 1996 og har fraktet mer enn 40 millioner passasjerer på sine ruter til og fra destinasjonen. Flyselskapet har en lang historie med å støtte kunst-, kultur- og sportsinstitusjoner og har investert mer enn 100 millioner dollar i en rekke kulturelle begivenheter, inkludert Sydney og Melbourne Symphony Orchestras.

Utstilling taypani milaythina-tu: Return to homeland

TMAG-museet åpnet en ny midlertidig utstilling med tittelen taypani milaythina-tu: Return to the Fatherland 1. oktober 2022. Utstillingen har som mål å gi det tasmanske aboriginske samfunnet tilgang til historiske kulturelle gjenstander lånt fra utvalgte institusjoner rundt om i verden.

Zoe Rimmer, tidligere TMAG Chief Curator og Palawa Tribal Representative for First Nations Arts and Culture, ønsket overføringen av denne sjeldne vannbæreren velkommen med stor entusiasme. Hans rikawa niyakara, som han laget for utstillingen sammen med en annen Palawa-kvinne, Theresa Sainty, er en oppfordring til begge rikawaene om å reise hjem.

"Rikawa er mer enn bare et museumsstykke, det er en bærer av kunnskapen og tilstedeværelsen til våre forfedre. Hjemkomsten deres er en utrolig mulighet for gjenkobling og kulturell vekkelse. Det er også en mulighet til å bygge respektfulle og samarbeidende relasjoner mellom Palawan-samfunnet og de internasjonale institusjonene som beskytter våre kulturelle eiendeler, sier Zoe Rimmer.

TMAG-direktør Mary Mulcahy legger til at museet er svært fornøyd med Rikawas tilbakekomst. Dette stykke historie kombinerer tolv andre gjenstander som er en del av Coming Home from the UK-utstillingen. Utstillingen vil stå frem til 7. mai 2023, men selve gjenstandene er utlånt i to år, i løpet av denne tiden vil samfunnet fortsatt ha tilgang til dem.

«Det er sjelden at en institusjon som TMAG har en gjenstand lånt i to år, og vi er veldig glade for at det tasmanske aboriginalsamfunnet endelig vil ha nok tid til å gjenoppleve rikawaen og andre gjenstander de har lånt fra sine forfedre. Alt dette kommer selvfølgelig med enorme kostnader, inkludert internasjonale fraktkostnader for museumsgjenstander, som ofte er høye på grunn av logistikk. Vi er derfor takknemlige overfor Emirates Airlines for deres hjelp til å la oss overføre rikawa tilbake til Tasmania, legger Mulcahy til.

Günceleme: 22/02/2023 10:19

Lignende annonser