Bilen brukt av Atatürk på Çanakkale-fronten er i Rahmi M. Koç-museet

Bilen brukt av Ataturk på Canakkale-fronten er i Rahmi M Koc-museet
Bilen brukt av Atatürk på Çanakkale-fronten er i Rahmi M. Koç-museet

Rahmi M. Koç-museet bringer en historisk gjenstand til sine besøkende på 18-årsjubileet for Çanakkale-seieren 108. mars. Det siste eksemplet på samme modell av Fiat Zero-bilen som Atatürk brukte på Çanakkale-fasaden og som fotografiet hans ble tatt på, ble hentet fra byen Torino og begynte å bli utstilt i Rahmi M. Koç-museet. Model Zero, som ble produsert i bare 2 enheter, kan sees i Rahmi M. Koç-museet fra nå av, som de få eksemplene som har overlevd til i dag.

Rahmi M. Koç-museet, Tyrkias første og eneste industrimuseum som gjenspeiler utviklingen i historien til transport, industri og kommunikasjon, bringer sine besøkende sammen med bilen som ble brukt av Atatürk på Çanakkale-fronten på 108-årsjubileet for Çanakkale-seieren.

Bilen, samme modell som Fiat Zero, som ble tildelt Anafarta Group Commander Mustafa Kemal av krigsdepartementet i 1915, ble brakt fra Torino, Italia, og presentert for Rahmi M. Koç-museet av Tofaş.

Et av de sjeldne fotografiene av Atatürk under Çanakkale-krigene er fotografiet tatt på denne bilen. Grunnlagt av Turkish Martyrdoms Reconstruction Foundation, Çanakkale Onsekiz Mart University History Department Foreleser Prof. Dr. Çanakkale Wars Institute, ledet av Murat Karataş, fastslo, som et resultat av detaljerte studier, at bilen brukt av Atatürk foran var Fiat Zero-modellen fra 1913.

Fiat Zero ble vist på forsiden av vårutgaven av Anafarta Magazine 2022, forberedt for publisering av instituttet. I artikkelen med tittelen "In Search of Mustafa Kemal Atatürks bil: Spor av hjul i Gallipoli" skrevet av instituttforsker Onur Kuşku, var historien om bilen tildelt Atatürk under søkelyset.

2 tusen stykker ble produsert, utstilt i utmerkede museer

Produksjonen av Model Zero begynte i 1912 på Fiats Corso Dante-fabrikk i Torino. I de påfølgende årene ble produksjonen av modellen avbrutt med begynnelsen av Balkankrigene og første verdenskrig. Alle Fiats produksjonslinjer var viet til behovene til den italienske hæren. Model Zero hadde solgt 1915 enheter da den endelig kom ut av bandet i 2. Uttrykket "12-15 HP" i modellnavnet gjenspeiler segmentet som bilen går inn i det italienske avgiftssystemet i stedet for hestekrefter.

De få eksemplene på 2 biler som har overlevd til i dag har tatt plass i fornemme museer. Model Zero er utstyrt med en forgassert firesylindret naturlig aspirert bensinmotor vurdert til 1.846 kubikkcentimeter (1.8 liter). Motoren yter maksimalt 2 hestekrefter per 19 o/min. Zero, som er en todørs stil med sittearrangement for fire personer, kan nå en hastighet på 63 kilometer i timen. Model Zero ble solgt i mange land. Ifølge arkivene er navnet på forhandleren som selger Fiat Zero i Tyrkia, som er på 12 enheter, "Dilsizian".

Günceleme: 17/03/2023 16:44

Lignende annonser