Hvor mye, hvor mange prosent var CBRTs rentebeslutning fra mars 2023?

Sentralbanken kunngjorde sin rentebeslutning
Sentralbanken

Sentralbankens rentebeslutning ble kunngjort i mars 2023 etter MPC-møtet. Øynene til markedene var rettet mot CBRTs rentebeslutningskunngjøring etter møtet i pengepolitisk komité, og den forventede uttalelsen kom. Vel, hva er rentebeslutningen til sentralbanken i Republikken Tyrkia, hvilken prosentandel?

Pengepolitisk komité (komiteen) besluttet å holde den ene ukens repoauksjonsrenten, som er styringsrenten, på 8,5 prosent.

Selv om de nylig annonserte dataene om økonomisk aktivitet har vært på mer positive nivåer enn forventet, vedvarer resesjonsbekymringer i økonomiene i utviklede land, med virkningen av geopolitisk risiko og renteøkninger, og det observeres at forhold som truer finansiell stabilitet har oppstått. Til tross for de negative effektene av forsyningsbegrensninger i enkelte sektorer, spesielt innen basismat, takket være de strategiske løsningsverktøyene utviklet av Tyrkia, fortsetter produsent- og forbrukerinflasjonen på internasjonal skala å være høy. Effektene av høy global inflasjon på inflasjonsforventninger og internasjonale finansmarkeder følges nøye. Selv om divergensen i de pengepolitiske trinnene og kommunikasjonene til sentralbankene i utviklede land fortsetter på grunn av de ulike økonomiske utsiktene mellom land, tas det koordinerte skritt for å prioritere finansiell stabilitet med bytteavtaler og nye likviditetsmuligheter. Finansmarkedene reflekterer forventninger om at sentralbankene snart vil avslutte sine renteøkningssykluser.

Ledende indikatorer før århundrets katastrofe påpekte at i første kvartal 2023 var innenlandsk etterspørsel mer livlig enn utenlandsk etterspørsel, og veksttrenden var på vei oppover. Effektene av jordskjelvet på produksjon, forbruk, sysselsetting og forventninger er omfattende evaluert. Selv om jordskjelvet forventes å påvirke den økonomiske aktiviteten på kort sikt, er det forventet at det ikke vil ha en permanent effekt på ytelsen til den tyrkiske økonomien på mellomlang sikt. Mens andelen bærekraftige komponenter i sammensetningen av veksten er høy, fortsetter turismens sterke bidrag til driftsbalansen, som overgår forventningene, å spre seg til alle årets måneder. I tillegg holder innenlandsk forbruksetterspørsel, høye energipriser og svak økonomisk aktivitet i de viktigste eksportmarkedene risikoen på driftsbalansen i live. Det er viktig for prisstabiliteten at driftsbalansen blir permanent på bærekraftige nivåer. Veksttakten for lånene og møtet av de økonomiske ressursene som oppnås med den økonomiske aktiviteten i samsvar med dens formål overvåkes nøye. Som det fremgår av 2023-strategien for pengepolitikk og liraisering, vil styret resolutt fortsette å bruke verktøyene som vil støtte effektiviteten til den monetære overføringsmekanismen, og vil samkjøre hele policyverktøysettet, spesielt finansieringskanalene, med liraiseringsmålene. Styret vil prioritere å skape hensiktsmessige økonomiske forhold for å minimere virkningene av katastrofen og støtte den nødvendige transformasjonen.

Med støtte fra den helhetlige politikken som ble implementert, begynte forbedringer i nivået og trenden for inflasjon å bli observert, men effektene av ubalanser mellom tilbud og etterspørsel forårsaket av jordskjelvet på inflasjonen overvåkes nøye. Å støtte økonomiske forhold ble enda viktigere etter jordskjelvet når det gjelder å opprettholde akselerasjonen i industriproduksjonen og den økende trenden i sysselsettingen. Styret vedtok i denne sammenheng å holde styringsrenten konstant. Utvalget mener at pengepolitikken er tilstrekkelig til å understøtte nødvendig oppsving etter jordskjelvet ved å opprettholde pris og finansiell stabilitet. Effektene av jordskjelvet i første halvdel av 2023 vil bli overvåket nøye.

I tråd med hovedmålet om prisstabilitet, vil CBRT resolutt fortsette å bruke alle verktøyene den har til rådighet inntil sterke indikatorer som peker på en permanent nedgang i inflasjonen dukker opp og det mellomlangsiktige målet på 5 prosent er nådd. CBRT vil implementere liraiseringsstrategien med alle dens elementer for å institusjonalisere prisstabilitet på en permanent og bærekraftig måte. Stabiliteten som skal oppnås i det generelle prisnivået vil positivt påvirke makroøkonomisk stabilitet og finansiell stabilitet gjennom reduksjonen i landrisikopremiene, fortsettelsen av omvendt valutasubstitusjon og den oppadgående trenden i valutareservene, og den permanente nedgangen i finansieringskostnadene. Dermed vil det skapes et egnet grunnlag for videreføring av investeringer, produksjon og sysselsettingsvekst på en sunn og bærekraftig måte.

Styret vil fortsette å ta sine beslutninger i et transparent, forutsigbart og dataorientert rammeverk.

Günceleme: 23/03/2023 14:13

Lignende annonser