Livet og historien til Çanakkale Victory Hero Seyit Onbaşı

Livet og historien til Canakkale Victory Hero Seyit Onbasi
Livet og historien til Çanakkale Victory Hero Seyit Onbaşı

I år feires 108-årsjubileet for Çanakkale-seieren. I anledning Çanakkale-seieren 18. mars, minnes våre martyrer og helter sammen. Seyit Ali Çabuk, aka Seyit Onbaşı, som endret løpet av slaget ved Çanakkale, skiller seg ut blant de mest nysgjerrige. Her er historien om helten fra Çanakkale-seieren, Seyit Onbaşı, om livet hans og kanonkulen han løftet...

Hvem er Seyit Ombasi?

Seyit Ali Çabuk, bedre kjent som Seyit Onbaşı (født september 1889 – død 1. desember 1939), var en tyrkisk soldat som kjempet på Çanakkale-fronten under første verdenskrig.

Under første verdenskrig, mens Rumeli Mecidiye-bastionen var på vakt på Çanakkale-fronten, klarte han å plassere de angivelig tunge kanonkulene i forenden og traff det britiske slagskipet Ocean fra roret, noe som fikk det til å gå ut av kontroll og krasje inn i en gruve. Fortellingen om denne virkelige hendelsen som Seyit Corporal levde har blitt til en legendarisk fortelling i den offentlige fantasien.

Han ble født i september 1889 i landsbyen Manastır (senere Çamlık, nå landsbyen Koca Seyit) i Havran-distriktet i Balıkesir. Faren hans var Abdurrahman og moren hans var Emine.

Han begynte i den osmanske hæren i 1909. Han kjempet i Balkankrigen. Med starten av første verdenskrig begynte han å jobbe som artillerist i Çanakkale-fronten i 1914.

Den allierte marinen, som ønsket å gå til Istanbul gjennom Dardanellene, var på vakt ved Rumeli Mecidiye-bastionen 18. mars 1915, da de bombarderte redutten på de anatolske og rumelske linjene. Under bombardementet traff en kule avfyrt fra fiendtlige skip arsenalet til Seyit Alis batteri og sprengte det; Fjorten av soldatene i batteriet mistet livet og tjuefire ble skadet. Bare Seyit Ali og vennen hans Niğdeli Ali slapp uskadd. Bare én av batteriets kuler var brukbar. Intens motild fra tyrkisk artilleri og miner som tidligere ble plassert av Nusret-mineleggeren slo tilbake angrepet.

Admiral De Robeck, som sto i spissen for den allierte marinen, ønsket at marinen skulle bevege seg sakte mot sundet klokken 17.50. Under bombardementet, siden den eneste fungerende kanonen i bastionen, spaken som løfter kulene brøt sammen, lastet Seyit Ali, med hjelp av vennen Niğdeli Ali, en kule på ryggen og skjøt mot skipet overfor ham. I sitt tredje skudd traff han skipet ved navn HMS Ocean, et av britenes største krigsskip, fra rorutstyret. Ballen som ble kastet traff bunnen av vanndelen av skipet, og fikk skipet til å vippe. Da skipet ble ukontrollerbart, traff det en av minene som ble lagt av Nusret-mineleggeren. Slagskipet Ocean, kjent som Eskihisarlık i noen kilder rundt klokken 18.00 i noen kilder og rundt klokken 22.00 i noen kilder, sank over området der Çanakkale Martyrs' Monument ligger i dag, og den allierte marinen forlot Çanakkale. Seyit Ali fikk tittelen korporal som belønning.

Ulike kilder har ulik informasjon om vekten av artillerigranatene som Seyit Onbaşı løftet den dagen. Artillerigranaten, som er rapportert som 276 kg i noen studier, veier faktisk 215 kg, men på grunn av vektenhetsforskjellen med Tyskland i den osmanske perioden, ble vekten av kulen på 215 kg utilsiktet registrert som 215 okka (omtrent 276 kg). ). Ved å veie kanonkulen fra krigen som ble vist i Mecidiye-bastionen med en presisjonsvekt, bestemte forskerne at nettomassen til Seyit Onbaşı var 215 kilo. Etter det skuddet ba sjefen for det befestede området Seyit Ali Corporal om å ta et bilde på baksiden av kanonkulen, men Seyit Ali Corporal kunne ikke løfte kanonkulen, uansett hvor hardt han prøvde. Deretter kunne et fotografi bare tas med en trekulemodell for Harp Magazine. Fotografiet ble publisert i andre utgave av Harp Magazine. I begynnelsen av april var 19. divisjons divisjonssjef Mustafa Kemal vert for ham i hovedkvarteret hans i landsbyen Bigali.

Seyit Ali, som ble utskrevet og returnert til landsbyen sin i 1918, fortsatte å jobbe med skogbruk og kulldrift. Hans første datter, Ayşe (1911), ble født til kona Emine, som han giftet seg med for første gang før krigen. Hans andre datter Fatma ble født i 1922. Han ble kalt til hæren igjen under uavhengighetskrigen og deltok i den store offensiven som startet 26. august 1922.

Seyit Ali inngikk sitt andre ekteskap med Hatice Hanım etter å ha mistet sin første kone Emine Hanım. Han hadde tre sønner, Ramazan, Osman og Abdurrahman, fra dette ekteskapet. I 1934, på vei fra Balıkesir til Çanakkale, møtte han president Mustafa Kemal Atatürk, som ble i Havran. Han tok etternavnet Çabuk med etternavnsloven.

De siste årene av livet jobbet han som portør i en olivenoljefabrikk en stund, og så levde han av å lappe sko. Han døde av lungebetennelse 1. desember 1939.

Seyit Önbaşı-monumenter

Etter hans død ble navnet på landsbyen hans endret til "Kocaseyit". Koca Seyit-monumentet ble bygget i 2006, som representerer alle martyrene, på stedet der graven hans ligger. Det er Koca Seyit-statue, Atatürk-statue, monument, museum og kanon i monumentområdet. Monumentet ble designet av Tankut Öktem og fullført av hans familiemedlemmer Pınar Öktem Doğan og Oylum Öktem İşözen på grunn av Öktems død.

En bronse- og saltskulptur av billedhuggeren Hüseyin Anka Özkan for å symbolisere heltemoten til Seyit Ali ble reist i 1996 på grensen til landsbyen Kilitbahir, på stedet for Rumeli Mecidiye-bastionen, som er identifisert med ham. Statuen ble fjernet i 2006 med den begrunnelse at den viser Seyit Ali som bærer kanonkulen på fanget, ikke på ryggen. Den ble flyttet til Mecidiye-bastionen i november 2010. En 4 meter lang statue, som viser Seyit Ali i militærantrekk, iført en kalott kalt Kabalak og bærende en kule på ryggen, og laget med en kombinasjon av fiberepoksypolyester og flismateriale av billedhuggeren Eray Okkan for å bli dekket senere, ble plassert i en park i Eceabat-distriktet.

Günceleme: 18/03/2023 12:53

Lignende annonser