Tysk økonomi stuper tross alt inn i resesjon

Tysk økonomi stuper tross alt inn i resesjon
Tysk økonomi stuper tross alt inn i resesjon

Den tyske økonomien gikk inn i resesjon i vintermånedene. Fortsatt høy inflasjon undertrykker forbruket og bremser økonomisk produksjon.Tysk økonomi krympet i første kvartal.

Federal Statistical Office i Wiesbaden reviderte sin første prognose for slutten av april til minus 0,0 prosent fra forrige kvartal fra 0,3 prosent.

"Etter at BNP allerede hadde dykket ned i minus ved slutten av 2022, registrerte den tyske økonomien to negative kvartaler på rad," sa Ruth Brand, leder av det føderale statistiske kontoret. Etter vanlig definisjon er en økonomi i resesjon hvis det er to kvartaler på rad med en nedgang i økonomisk produksjon.

Outlook-resesjon

Men dette betyr ikke at året som helhet blir negativt. Hovedsakelig takket være den milde vinteren, ble verste fall-scenarioer ikke realisert – for eksempel mangel på gass som kunne etterlate dype sår. Likevel har utsiktene for Europas største økonomi som helhet vært under press gjennom hele året, ifølge eksperter. Det internasjonale pengefondet antar at økonomisk vekst sannsynligvis vil sveve rundt nulllinjen.

Den høye inflasjonsraten i Tyskland, som fortsatt var 7,2 prosent i april sammenlignet med samme måned i fjor, vil trolig være den avgjørende faktoren. "Den enorme økningen i energiprisene betalte seg i vintermånedene," sa Commerzbanks styreleder. "Dessverre er det ingen grunnleggende forbedring i sikte fordi etter gårsdagens nedgang i ifo-forretningsmiljøet, faller nå alle viktige ledende indikatorer i produksjonssektoren." økonom, Jörg Krämer.

Forbruksforbruket falt betydelig

Spesielt det private konsumet gikk ned med 1,2 prosent i årets tre første måneder. Høy inflasjon eroderer forbrukernes kjøpekraft. Ifølge innhentet informasjon brukte husholdningene mindre på mat-drikke, klær, sko og møbler sammenlignet med forrige kvartal.

"Under støyten av massiv inflasjon gikk tyske forbrukere ned på kne og tok hele økonomien med seg," sa Andreas Scheuerle i Deka-Bank. Offentlige forbruksutgifter falt også nesten fem prosent fra forrige kvartal.

"Dette er en oppgave for politikere," sa den føderale finansministeren Christian Lindner, i lys av svake økonomiske data. Tyskland truer med å skli inn på nedrykksplassene. For å motvirke dette vil regjeringen fremskynde planleggings- og godkjenningsprosessene og tiltrekke seg flere fagarbeidere. Kansler Olaf Scholz øker tilliten: "Utsiktene for tysk økonomi er veldig gode." Økonomiminister Robert Habeck påpekte at dagens situasjon først og fremst skyldes den intense avhengigheten av Russland på energiområdet. "Vi kjemper for å komme oss ut av denne krisen," sa den grønne politikeren.

Opposisjonen kritiserte trafikklysregjeringens økonomiske politikk. "Dette burde vekke kansleren," sa Friedrich Merz, leder av CDU. "Måten trafikklyset fungerer på får mange selskaper til å tvile på Tysklands fremtid som arbeidsplass." Ingenting ble hørt om kanslerens «felles aksjon» med arbeidslivets parter for å bekjempe inflasjonen «i måneder». "Høye energipriser og mangelen på en klar linje i økonomisk politikk forstyrrer gründere og ansatte," sa Merz. "Nå bør trafikklys slutte å snakke godt om situasjonen," sa Jens Spahn, nestleder i Unionens stortingsgruppe. "Det økonomiske miraklet vil ikke falle fra himmelen."

Günceleme: 25/05/2023 22:03

Lignende annonser