Globale markeder og aksjer faller, gull stiger etter hvert som bankproblemer vedvarer

Globale markeder og aksjer faller, gull stiger etter hvert som bankproblemer vedvarer
Globale markeder og aksjer faller, gull stiger etter hvert som bankproblemer vedvarer

Gullprisene nådde $2020 per unse da de gjorde sitt største en ukes rally siden mars 2000. Fremveksten av gull kunne ikke forhindres av bankkonkursene som startet i USA og tiltakene som ble tatt for å forhindre nedgang i bankaksjer og globale aksjer. Investorstemningen forble skjør fredag, til tross for massive redningsaksjoner for konkursrammede banker.

Rentene på amerikanske statsobligasjoner fortsatte å falle og oljeprisen falt til det laveste i 15 måneder.

Data viste at USAs forbrukerstemning falt for første gang på fire måneder i mars.

I krisen som startet med konkursen til USA-baserte Silicon Valley Bank sist fredag, mistet investorer tilliten til amerikanske regionale banker og Credit Suisse i Europa.

Risikoappetitten avtok fredag ​​etter å ha vist tegn til bedring torsdag. Credit Suisses administrerende direktør sa fredag ​​at banken jobber hardt for å stoppe kundeexit, men det kan ta tid. Credit Suisse-aksjene fortsatte å falle.

Analytikere sier bekymringene for en mulig bankkrise er langt fra over, ettersom en gruppe store banker skyter inn 30 milliarder dollar i innskudd i en mellomstor amerikansk långiver First Republic Bank torsdag.

MSCI verdens aksjeindeks, som sporer aksjer i 49 land, falt 0,55 prosent.

Europeiske aksjemarkeder slettet sine tidlige oppganger og den pan-europeiske STOXX 600 endte ned 1,3 %, det hardeste ukentlige fallet på fem måneder. Det var under press fra bank-, forsikrings- og finansielle tjenesteaksjer.

ECB-tilsynsmyndighetene sa til Reuters at en kilde som er kjent med konteksten til et midlertidig tilsynsmøte denne uken ikke forventet at markedsuroen ville forurense bankene i eurosonen.

Dow Jones Industrial Average falt 384.57 poeng, eller 1.19 %, til 31.861.98 500, S&P 43.64 .SPX falt 1.10 poeng, eller 3.916.64 %, til 86.76, og Nasdaq Composite .IXIC falt 0.74, 11.630.51 .XNUMX poeng, eller XNUMX %, eller XNUMX %.

I løpet av de siste to ukene opplevde S&P Banking-indeksen og KBW Regional Banking-indeksen sine største to ukers nedgang siden mars 4,6, med henholdsvis 5,4 % og 2020 %.

Yielden på referanseindeksen for 10-årige statsobligasjoner falt til 3.583 %, sammenlignet med 3.423 % tidligere. Toårsrenten falt til 4.13 prosent fra forrige stenging på 3.8354 prosent, styrket av traderes forventning om høyere Fed funds-renter.

Tysklands 10-årige statsobligasjonsrente falt til 2.069 % i den sene økten, det laveste nivået siden begynnelsen av februar.

ECB hevet renten med 50 basispunkter torsdag og forble tro mot sin desinflasjonsforpliktelse, selv om noen investorer har bedt om en pause i renteøkningssyklusen inntil bankuroen avtar.

Markedene priser inn en økning på 50 basispunkter, under forventningen til en økning på 25 basispunkter på den amerikanske sentralbankens møte neste uke.

Torsdagens Fed-data viste at bankene har søkt rekordstore mengder nødlikviditet de siste dagene, noe som har bidratt til å oppheve måneders innsats fra sentralbanken for å krympe balansestørrelsen.

"Det er potensielt fordelaktig for Fed å være veldig proaktiv når det gjelder å skru på likviditetskranen, og det har stabilisert ting, i det minste på kort sikt," sa Guillaume Paillat, porteføljeforvalter for flere aktiva i Aviva Investors.

"Potensielt et mer stabilt miljø, fordi vi tror vi er forbi krisepunktet og ting bør normalisere seg litt."

University of Michigans foreløpige avlesning for den generelle forbrukersentimentindeksen kom inn på 67, ned fra 63.4 forrige måned. Økonomer spurt av Reuters estimerte en foreløpig avlesning på 67.0. Husholdningene ventet imidlertid at inflasjonen ville avta de neste 12 månedene og utover.

"Når økonomien bremser og inflasjonen fortsatt er en motvind, viser forbrukerne tegn til å trekke seg tilbake under press," sa Jeffrey Roach, sjeføkonom i LPL Financial. "Inflasjonsforventningene faller, noe som gir Fed en viss fleksibilitet på sin fremtidige renteøkningsbane," sa han. Charlotte, Nord-Carolina.

Produksjonen fortsatte å slite under vekten av høye lånekostnader.

Spotgullprisene steg 3.01 % til $1.976.84 2,6 per unse etter å ha nådd det høyeste nivået siden april. Amerikanske gullfutures steg 1.973,50 % til XNUMX XNUMX dollar.

Bitcoin steg også i trygge havn-kjøp og nådde et nivå på ni måneder.

Euroen steg 0,79 % på en måned til 0,5 dollar, opp 1,066 % på dagen, mens dollarindeksen, som følger dollaren mot en kurv av valutaer fra andre viktige handelspartnere, falt til 103,9.

Følelsen av risikoaversjon påvirket også oljeprisen. I løpet av økten falt begge referanseindeksene mer enn $3. Brent-olje, den globale referanseindeksen, falt nesten 12 % for uken, det største ukentlige fallet siden desember. Amerikanske futures falt 13 % siden fredagens stenging, det største fallet siden april i fjor.

Günceleme: 18/03/2023 10:58

Lignende annonser